Hvilken farge kler du barnet ditt i?

Barneklær har ofte lyse farger, men har du lagt merke til at mange butikker deler inn klærne i blå og rosa farger? Hvor er alle de andre fargene, som gult grønt, farger som passer til både gutter og jenter. Det store fokuset på rosa eller blått skaper et kjønnsskille allerede når barna er nyfødte. Jentene blir kledd i rosa og lilla, mens gutteklærne er i blått og grønt. Ettersom fargeutvalget kan være begrenset, er det ikke lett for foreldre å finne nøytrale farger som passer til både gutter og jenter. Babyklær kan finnes i gult eller hvitt, men det tar ikke lang tid før klesbutikkene deles inn etter kjønn. Er dette bra eller er det negativt? Rosa er kanskje den vanskeligste fargen, ettersom mange foreldre nøler med å gi rosa klær til en gutt. Det handler om at rosa er så sterkt forbundet med jenter, selv om denne koblingen faktisk er ganske ny. For rosa var tidligere en guttefarge.

Rosa som guttefarge

Rødt og rosa var maskuline farger helt fram til starten av 1900-tallet. Dette fordi rødt var forbundet med krigsguden Mars, og rosa ble sett på som en lysere variant av rødt, som egnet seg fint til gutter. Blått var derimot en jentefarge. Denne fargen var regnet som beskjeden og dydig, og blått ble dessuten forbundet med Jomfru Maria. Det var ikke uvanlig at Jomfru Maria var kledd i blått på malerier. Rosa som jentefarge er altså relativt nytt, og dette skyldes ikke bare at jenter liker rosa. Butikker og produsenter blir stadig mer bevisst på barn som forbrukere, og lager klær og leker som skal appellere til de små. Rosa har blitt til noe yndig og feminint, og jenteklærne dekoreres gjerne med glitter og nusselige motiv, for å appellere enda mer til jentene. Blått er akseptert som jentefarge, mens barna tidlig lærer at rosa ikke skal brukes av gutter. Og når barna først har fått programmert inn denne tankegangen, er det vanskelig å snu trenden. Noen voksne menn velger å bruke rosa og lilla, men det er nesten sosialt uakseptabelt å kle smågutter i rosa klær.

Kjønnsdeling hos småbarn

Før var det heller ikke vanlig med kjønnsdeling av småbarn. Gutter gikk i kjoler, og alle nyfødte hadde lange hvite kjoler, fordi dette var praktisk. Det var lett å skifte på barna når de brukte kjole, og hvitt var den perfekte fargen, ettersom kjolene kunne blekes hvis de ble skitne. Det ble sett på som upassende å dele inn småbarn etter kjønn. Barn ble betraktet som aseksuelle. Det var først etter første verdenskrig at jenter og gutter fikk egne farger, og det var litt tilfeldig at rosa ble jentefarge mens blått ble guttefarge. I dag ønsker mange å velge andre farger, og det kan du gjøre, for eksempel gjennom å sy eller strikke egne klær. Bevisst valg av møbler og klær i nøytrale farger, gjør at tingene kan brukes av mange, og arves av yngre søsken. Når barna blit litt eldre, er det også viktig at de får være med på å velge hvilke farger de vil bruke.