Barneklær til vinteren

Å bo i Norge kan noen ganger være en skikkelig utfordring på grunn av det noe spesielle klimaet her oppe mot nord. Dette er selvfølgelig spesielt tilfelle når man har barn som man ønsker at skal komme seg helskinnet gjennom vinteren, uten å fryse og bli syke. Særlig de som blir foreldre for første gang lurer ofte litt på hvordan man kan få kledd barna riktig i den kalde årstiden. I denne artikkelen vil vi derfor forsøke å gi en kort guide til hvordan barn kan kles riktig når det er vinter og snøen fyker over glattisen.

Husk at barnet ikke bare skal ha det varmt og komfortabelt, men også være fritt til å leke og røre på seg. Barn har større behov for bevegelsesfrihet enn det voksne mennesker har. De skal kanskje ake, leke med pokemon leker eller ha en aldri så liten snøballkrig. Det betyr med andre ord at det er flere hensyn å ta når man skal finne de riktige klærne.

Riktige klær til riktig tid

Hovedsaken om vinteren er å finne klær som gjør at barna kan holde seg noenlunde varme og tørre gjennom hele dagen, uansett aktivitetsnivå og værforhold. Det er som alltid viktig å være obs på både hvordan været er om morgenen, og om værmeldingen tilsier at været kan endre seg utover dagen. Som regel vil en god tilpasning til norsk vintervær være en trelagsløsning.

Når man kler barnet lag på lag som vi alltid anbefaler, er det aller viktigste å ha et lag underst som bidrar til å holde kroppen tørr. Det beste er ofte ullundertøy som er mykt og varmt, og selvfølgelig må det være klær som ikke klør for mye. Klær som klør er noe som kan ødelegge hele dagen for et lite barn.

Når det er kaldt ute, dvs. vesentlig under null, er det også absolutt å anbefale å ha et mellomlag som gjør det godt og varmt. Her er fleece eller stretchfleece ypperlige valg. Fleece er et varmt materiale som heller ikke er veldig dyrt. Ulempen med fleece kan være på bærekraftsiden, da noen fleeceplagg kan inneholde mikroplast. Det er derfor viktig å sjekke dette før man handler.

Helt ytterst skal man ha en solid beskyttelse mot vær og vind. Jakken bør aller helst være både vind- og vanntett, og det samme med buksen. Et alternativ er en dress, men det er stor forskjell mellom barn på dette området. Noen vil absolutt ikke ha dress, og da kan det være greit å ta hensyn til det. Foret i jakke og bukse bør ikke være for tykt; det er bedre å stole på mellomlaget. Husk at det er viktig å gi barnet rom for aktivitet. Lue og votter er selvfølgelig også viktig når det snør eller er kaldt.

Aktiviteter

Aktive barn er som regel sunne og glade barn. Barn ønsker gjerne å leke seg med pokemon eller andre ting dagen gjennom, så ta hensyn til det når barnet skal kles opp. Ta gjerne også litt hensyn til barnas preferanser når det gjelder typisk upopulære plagg som kragen i halsen.